Fehérvár Ördögi Kör

A Fehérvár AV19 jégkorong- csapatának szurkolói csoportja.

Utolsó hozzászólások

Kiemelt témák

Címkék

Kategóriák

Facebook profil

Impresszum

Adatlap: Raon
Email: fehervarordogikor kukac gmail.com

Minden jog fenntartva!
(C) Raon, 2016

Így lettem Volán szurkoló 1.

2019.02.08. 10:40 Raon

Nyolcvanas évek vége (talán 86-87), egy brutálisan hideg, ámde szélcsendes, hószállingózós, amúgy gyönyörű téli este. Kb. tíz éves voltam, amikor apám elvitt egy fura helyre. Sötétben vergődtünk át elhagyatott utakon, néhol féltérdig érő hóban, de végül odaértünk az egyetlen fényt adó helyre.
Kicsit kétségbeesetten néztem, hová jöttünk, amikor láttam, hogy ez szabadtéri program lesz - de hamar beszippantott a légkör, csupa fagyoskodó, ámde nagy hangú, nevető, vagy kellemesen feszült ember (akkor már voltam Vidi meccseken, így ez ismerős volt).

Az ijesztően fekete ég előtt furán a pálya fölé lógó, a hóesésben is aranyló fényt adó, hatalmas lámpatestek látványába azonnal beleszerelmesedtem (jó, hogy végül lett fedett csarnok, de ezt az egyet sajnálom, számomra örök veszteség marad).

A meccsből eleinte látni sem láttam sokat, nekem túl magas volt a palánk, a hozzá szerelt vaskorlát mögül is alig láttam ki rendesen. De amikor az öregem már kicsit elvegyült a barátaival, és nem kellett mellette állnom, átbújtam a korlát alatt, rá tudtam állni egy keresztvasra, és kinézhettem közvetlenül a palánk mellől.
A játékból kb. egy kukkot sem értettem, de az a sebesség, küzdés, az akaratok nyers egymásnak feszülése azonnal lenyűgözött. Sosem fogom elfelejteni, hogy amikor felém jött a korong, mindig lebuktam a palánk mögé, és fél másodpercre rá mindig jött szinte egy istentelen nagy dübörgés-csattanás - és titkon végig rettegtem attól, mi lesz, ha azok az embertankok egyszer rám törik a palánkot is.

Amúgy a Fradival játszottunk, szikrázóan kemény meccs volt, abszolút nem mentes a durvaságoktól sem. A Volán hősiesen küzdött, a kapuban egy Kovalcsik nevű isten kb. emberfeletti dolgokat művelt, de így is hamar totális vereség lett a vége.

Ami nekem rosszul esett, hogy a zöldek szemlátomást sokkal többet megengedhettek maguknak, sokkal keményebbek voltak, és így vereséget mértek ránk azon a téren is. Ez igazságtalan volt. Senkinek nem tetszett, a sokadik eset után körülöttem magukból kikelve zúgolódtak a felnőttek is.

Itt nekem már nincs meg, pontosan mi történt még, volt e nagy bunyó, hordágy, nem tudom, de nagy ütközés, amiben végre mi nyertünk, az biztosan volt. Erre körülöttem mindenkit elöntött az örömmámor, így persze engem is. Én ugyan ezt nem láttam, de a felnőttek később azt mondták, hogy a "Palla Anti kiütötte az egyik zöld fogát", hát persze elhittem. Így utólag belegondolva ez nem biztos, hogy igaz volt, mert a faterom barátai jóindulatú és vicces fickók voltak ugyan, de az igazszólás bajnoka címtől igencsak messze álltak.

Ami biztos, hogy bár ez a fogkiütés elég neccesnek hangzott, igazából nagy büszkeség öntött el, mert még így is tök igazságosnak tűnt. Végre egy fehérvári hős, aki nem hagyta magát - soha nem is felejtettem el ezt.
 
A fater azért kiszúrta, ahogy reagálok, ezért pár nap múlva hazaállított egy ütővel, és nekem adta, hogy ez Palla Antal ütője volt. Sosem szeretném megtudni, hogy ez igaz volt e vagy sem, mert azt az ütőt mindig is kincsként őriztem, azóta is megvan. Sok ütő szanaszét tört a játékaink során, de az soha, mintha maga az ütő is átvette volna azt az őskeménységet.
Ezután persze már sosem volt kérdés, hogy ha meccs van, akkor számítana bármi más - bármilyen idő volt, mentünk fehérvári hősöket nézni.

Szólj hozzá!

Kedvenc Volán relikviád, 2018

2018.01.24. 12:33 Raon

Kicsit fura, de egyben remek érzés ezt leírni: szuper-királyságos napok mennek a Volán honlapon, kiváló kampánnyal megy a múltidézés és a pozitív dolgok fókuszálása - a minimum, hogy bekapcsolódunk hozzá.
Én a gyűjtést a csúcson abbahagytam.  
Az alábbiakat - természetesen - büntetőjogi felelősségem teljes tudatában vállalom!
Még mindig 1999 tavasza a történt veleje, Dunaújváros, mindent eldöntő döntő meccs. A hosszabbítást és aranygólt követően a jégberohanásos, Kohász-tábor előtt ünneplős, biztonságiakkal kergetőzős eufória után későn eszmélőként megpróbáltunk valamilyen relikviát gyűjteni. Azaz kb. bármit, csak emlék legyen.  
Addigra a játékosokról már semmit nem lehetett leszedni, a jégpályáról majd minden mozdítható akármi eltűnt, a kapuk hálóit szaggatókat pedig a biztonságiak nagyon morcosan penderítették odébb, ezért kellett keresni valami mást.
Így került hozzám ez a kis csoda. Nagyon durva drótozással volt felszerelve, a cimbora a párját nem is tudta csak úgy leszedni, lefeszegetve letört a széle - nekem vagy szerencsém volt, vagy elküzdöttem vele addig, amíg hibátlan állapotban megmentődött.  
(a vicc az, hogy pót-tábla azóta sem került fel oda, ezért fel is merült bennem, hogy a történtek húsz éves évfordulójára visszaviszem és visszaszerelem   )

Szólj hozzá!

Főpróba 2017/08 - I. menet

2017.09.01. 09:11 Raon

Végre ezt is megéltük, igazi tétmeccs vár minket este imádott szentélyünkben (jó, valahol a Visegrádi kupa is az volt, de annak bevallottan nem örültek a csapatok, mert kissé szétzilálta a felkészülési menetrendet - így számunkra EZ lesz most az első, igazi tétmeccs).
Alapos átalakításon ment át a klub és a csapat is - de ettől csak még szebb, újabb, vérmesebb reményeket lehet táplálni. És az edzőmeccsek alapján még az is kijelenthető, hogy jogosan.

Persze nagy kérdés, ki mit vár el ettől a helyzettől.

Mi a magunk, úriemberesen végtelenül mértéktartó módján mindössze az alábbiakat. :)
- megalkuvást nem tűrő győzni akarást, felszántott jeget, örökifjú lendületet minden cserében
- a légiósoktól légiósokhoz méltó teljesítményt
- a magyar fiataloktól sosem látott mértékű bizonyítást a sosem látott mértékű lehetőségekhez szabottan
- a rutinos magyar játékosainktól vezérekhez méltó, ördögi magyar rutint
- csapategységet, igazi csapatmunkát - ahogy a jégen, úgy a lelátón is

Bármi is lesz, rajtunk nem fog múlni - a tartalékok feltöltődtek, sosem a "valami ellen" a lényeg, hanem a "valamiért", a csapattal leszünk, és ezen még a néha furán irritáló edző sem változtathat, és azon leszünk, hogy újra eljöjjön az új, dicsőséges kor, az igazi harcok kora, a szent háborúk kora, az igazi ördögkatlan isteni tombolása.

Hajrá Volán!

2 komment

Meccskrónikák: Fehérvár AV19 - Ljubljana 2:1

2016.09.19. 14:52 Raon

Elkezdődött a szezon, és egy tükörsima, öt nullás karintiai hidegzuhany után máris jöhetett a javítás a szlovén sramliterror fővárosa, a mi szintünkön örök riválisnak nevezhető Olimpija Ljubjana ellen.
Lassan már hagyomány, hogy a gyíkokkal szenvedős meccset játszunk. Ennek jó eséllyel az lehet az oka, hogy ők kb. állandóan minket tarthatnak a legjobban befoghatónak, így mintha ez számukra év rangadója lenne ellenünk. Veretes közhely, hogy jobb csapat ellen könnyű jobban játszani, de erre a mi meccseink a legjobb példák: mert bár az elmúlt öt meccsen sorozatban nyertünk ellenük, sosem ezek voltak a legszebb, legegyértelműbb győzelmeink.

2 komment

Az öreg Isten hozott, Szélig Viktor!

2016.08.23. 13:46 Raon

Hát nem lehet azt mondani, hogy unalmasan telik az augusztus szeretett csapatunk háza táján - de szerencsére a fájó, nehezebben elviselhető feszültségek mellett van igencsak fajsúlyos, extra pozitív hír is.
Szélig Viktor a fedélzeten, közli a klubhonlap nemes egyszerűséggel, és pont így éri el a kellő hatást - igen srácok, egy órától kész a kaja, lehet ebédelni, a büfében valaki nézzen már rá a konnektorra, mert volt vele egy kis gond, ja igen, és a legendás megyei rangadók Dunaújvárosának egyik legnagyobb ikonja, a kapitány, akire mindenki csak felnézni tudott ott, a válogatottban és Franciaországban is, mostantól a mi menedzsmentünket erősíti!

És hogy ez mekkora királyság lehet, arról sokáig fogunk még és nagyon sokat beszélni!

Szólj hozzá!

Régi cikkek vegyesen

2016.08.16. 11:01 Raon

Az írások többsége az azóta inaktívvá vált albavolanszurkolok.com oldalra került fel - szerintem némelyik talán érdemes lehet rá, hogy emlékezzünk, mi hogy történt egykoron.

Szólj hozzá!

Régi cikkek - fanblog

2016.08.16. 03:55 Raon

Az egykori jegkorong.blog.hu oldalon 2012 őszén indult útjára a fanblog. Szűk fél évig működött folyamatosan - utána már csak alkalomszerűen, ha épp adódott valamilyen téma/mondandó.

Szólj hozzá!

Tervezett témák

2016.08.16. 02:15 Raon

Ez egy állandó bejegyzés lesz, folyamatosan frissítve. Ide kerülnek feljegyzésre azok a témák, amelyekről mindenképpen írni szeretnénk, vagy már eleve ilyen-olyan kidolgozottság alatt állnak. Jelen állás szerint ez most eleve egy olyan elvi tartozáslistával indul, amit az elmúlt években szedtem össze.

Tehát, rövidesen várható:
- Így várom én 2016 (mi változott, merjünk nagyot álmodni, keretmustra)
- szurkolói nóták, rigmusok szövegei
- idővel szeretnénk összegyűjteni/elkészíteni ezek videós verzióját is
- múlt és jelen: szurkolói történelem (a kilencvenes évek végétől napjainkig)
- örök slágertémák: a holnap és a jövő (tervek, álmok, előrelépési lehetőségek)
- blogszféra, ahogy a szurkolók látják: gyűjtés és válogatás a régebbi blogok cikkeiből, oldalaiból
- videótár - szeretett csapatunk neten elérhető anyagainak válogatott gyűjteménye
- ereklyék - ami volt, ami van, és ami jó esetben várható :)

Szólj hozzá!

Beköszöntő

2016.08.16. 02:15 Raon

Az ismert mondás a kezdet nehézségeit taglalja, pedig szerintem sokkal nehezebb egy már működő valamit szinten tartani, vagy épp új utakra lépni vele. De félre a nagy szavakkal, a lényeg igen egyszerű: olyan nyomokat kell hagyni, amelyre évek távlatából visszanézve is büszkék lehetünk. És nem kell semmi világraszólóra vagy különlegesre gondolni, ahogy ezt nem is önfényezésre szeretnénk használni: egyszerűen valamikor ezeket a dolgokat mi is tanultuk, megkaptuk valakiktől, és tovább szeretnénk adni. A szabad választás eszményével természetesen - mi megmutatjuk, a maga teljességében, ahogy tőlünk telik, és így ki-ki eldöntheti, hogy mit milyennek talál belőle.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása